بلاک چین به تعدادی از تراکنش های دیجیتالی شده غیر متمرکز گفته میشود که اطلاعات مربوط به لیستی از داده ها که دائما در حال گسترش است را، ثبت و ضبط میکند. به این لیست در حال گسترش ، بلاک (بلوک) گفته میشود. این بلاک ها به کمک رمزنگاری به یکدیگر مرتبط و محفوظ نگه داشته می شوند.

بلاک چین به طور قطع اختراع هوشمندانه ای است که زاده تفکرات یک فرد یا گروهی از افراد است که با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو شناخته میشوند. ولی از زمان اختراع آن به بعد، بلاک چین به یک مقوله بسیار بزرگتر تبدیل شد و بزرگترین سوالی که به ذهن افراد میرسید این مسئله بود که بلاک چین چیست؟

فناوری بلاک چین این اجازه را میدهد که اطلاعات بدون اینکه کپی شوند در اینترنت پخش شوند و همین نکته به پایه ای برای ایجاد نوع جدیدی از اینترنت منجر شد. این فناوری که در اصل برای ارز دیجیتالی بیت کوین طراحی شده بود، به راحتی جای خود را در محافل مربوط به فناوری پیدا کرد و کاربردی بودن آن در امور دیگر نیز برای همه روشن شد.

طرز کار بلاک چین

صفحه ای را در نظر بگیرید که هزاران بار در شبکه ای از کامپیوترها کپی شده است و تصور کنید این شبکه به شکلی طراحی شده که هر کدام از این کامپیوترها میتوانند تغییراتی را در این صفحه ایجاد کرده و آن را به روز رسانی کنند. این مثال ساده، اساس کار بلاک چین را بیان میکند.

اطلاعاتی که بر روی بلاک چین ذخیره میشود، به شکل یک پایگاه داده که به صورت دائم قابل به روز رسانی است، در شبکه به اشتراک گذاشته میشود. این طرز استفاده از شبکه به طور قطع دارای فواید بسیار زیادی است. پایگاه داده های بلاک چین در یک محل خاص ذخیره نمیشود، یعنی اطلاعاتی که در بلاک چین ذخیره میشود در دسترس عموم بوده و به راحتی قابل تایید است. این اطلاعات به هیچ عنوان به شکل متمرکز وجود ندارند تا در معرض خطر سوء استفاده و هکرها قرار بگیرند. این اطلاعات روی میلیونها کامپیوتر به صورت همزمان وجود دارند و توسط هر شخصی در اینترنت قابل دسترسی هستند. به عنوان مثال کاربرگهای گوگل را در نظر بگیرید تا درک بهتری از طرز کار بلاک چین داشته باشید.

راه سنتی برای به اشتراک گذاشتن اسناد، این بود که سند مورد نظر را به شکل یک فایل ورد برای گیرنده ارسال کنید و بعد منتظر بمانید تا گیرنده آن را بررسی کند. مشکل این کار این بود که باید مدتی را منتظر بررسی و برگشت فایل مدرک مورد نظر از طرف گیرنده می ماندید، و بعد از آن در صورت وم میتوانستید تغییراتی را در مدرک مورد نظر ایجاد کنید. مشکل این سیستم در واقع این مسئله بود که تا زمانی که فایل مورد نظر در اختیار شخص دیگری بود، شما توانایی ایجاد هیچ گونه تغییری در آن را نداشتید. این روش کارکرد پایگاه اطلاعات در دنیای امروز است. دو نفر به صورت هزمان نمیتوانند به یک منبع اطلاعاتی دسترسی داشته باشند و بانکها از همین طریق حسابهای بانکی و تراکنشها را کنترل میکنند. آنها دسترسی را برای مدت کوتاهی به اطلاعات مربوط به شما میبندند، بعد از اتمام تراکنش، دسترسی را به محلهای مجاز دیگر باز میکنند. ولی در کاربرگهای گوگل سیستم کار به این شکل نیست. در کاربرگهای گوگل هر دو طرف به صورت همزمان به یک سند مشترک دسترسی دارند و یک نسخه مشترک از مدرک مورد نظر برای هر دو طرف قابل مشاهده است. این درست مثل یک دفتر حساب مشترک است، با این تقاوت که در این مورد با یک مدرک سر و کار داریم. قمت پخش شدن اطلاعات زمانی وارد بازی میشود که تعداد زیادی از افراد درگیر ماجرا شوند.

تصور کنید قصد داشته باشید تعداد زیادی از مدارک را به شکل سنتی مورد بررسی قرار دهید.به جای اینکه آنها را به طور کلی در اختیار شخص دیگری قرار دهید و از تغییراتی که در آن ایجاد میشود آگاهی نداشته باشید، بهتر نیست تمام این مدارک در میان افراد مربوط به اشتراک گذاشته شود؟ تا اینکه دائما در میان آنها رد و بدل شود؟ برای تعداد زیادی از مدارک تحت بررسی، مطمئنا این بهترین راه ممکن است. برای این کار نیازی به بلاک چین نیست، با این حال به اشتراک گذاشتن این مدارک به خودی خود روند کاری بسیار قدرتمندی را ایجاد میکند.

قدرت و دوام بلاک چین

فناوری بلاک چین مانند اینترنت است، با این تفاوت که دارای یک قدرت و انسجام درونی است. با ذخیره کردن اطلاعات به شکل بلوکهایی که در تمام شبکه در دسترس هستند، در سیستم بلاک چین نمیتوان:

  1. تحت کنترل یک شخص و گروه در آمد
  2. حتی یک نقطه ضعف و شکست هم وجود نخواهد داشت

بیت کوین در سال 2008 اختراع شد. از آن زمان تا به امروز بلاک چین بیت کوین بدون هیچ مشکل خاصی به کار خود ادامه داده است ( لازم به ذکر است که مشکلات محدود پیش آمده برای این بلاک چین به واسطه خصومتهای اشخاص خاص و اشتباهات فردی بوده و هیچ مشکلی متوجه فناوری و شماتیک بنیادین آن نبوده است). اینترنت اثبات کرده که تقریبا برای 30 سال گذشته فناوری با دوامی بوده است. با توجه به دوام اینترنت، میتوان گفت با توجه به پیشرفتهای پیش روی بلاک چین، این فناوری نیز بسیار بادوام باشد.

همانقدر که این فناوری انقلابی به نظر میرسد، بلاک چین به درستی مکانیزمی را ایجاد میکند که هر کس را در بالاترین حد از مسئولیت پذیری و پاسخ گویی قرار میدهد. هیچ تراکنشی جا نخواهد ماند، هیچ اشتباه فردی و کامپیوتری در کار نخواهد بود و هیچ حرکتی دور از چشم باقی نخواهد ماند. و از همه مهمتر، بلاک چین به تراکنشها از طریق ثبت آن در محل تراکنش اصلی و شبکه ای از سیستمهای موجود، اعتبار میبخشد، که همگی از طرق یک مکانیزم اعتبار سنجی به یکدیگر متصل هستند.

شفاف و فساد ناپذیر

شبکه بلاک چین در حالتی از اجماع و در دسترس افراد بسیار زیادی وجود دارد که در هر 10 دقیقه به صورت خودکار خود را بازبینی میکند. مجموعه پویای دیجیتالی که خود را به طور کامل بازبینی میکند و همه تراکنشها را در بازه های زمانی ده دقیقه ای مورد بررسی قرار میدهد. به مموعه این تراکنشها بلاک یا همان بلوک گفته میشود. به موجب این بازبینی میتوان دو نتیجه گیری کلی داشت.

  1. شفافیت اطلاعات بخشی جدایی ناپذیر از این شبکه اطلاعات است و در دسترس عموم قرار دارد.
  2. این مجموعه به هیچ عنوان دچار فساد و تخلف نخواهد شد و کوچکترین اطلاعاتی که وارد شبکه بلاک چین میشود از فیلتر هزاران محاسبه کامپیوتری عبور کرده و وارد مجموعه خواهد شد.

از نظر تئوری میتوان گفت که امکان چنین چیزی وجود دارد، ولی در عمل غیر ممکن است و به عنوان مثال اگر عنصری خارجی بتواند وارد سیستم شود تا به بیت کوینها دسترسی پیدا کند، این دسترسی با از بین رفتن ارزش بیت کوین همراه خواهد بود. بلاک چین مشکل سوء استفاده از اطلاعات را برطرف کرده است. وقتی در این مورد در کشورهای غربی صحبت میشود، مردم میگویند ک به گوگل، فیسبوک و بانکهای خود اعتماد دارند. اما مردم بقیه دنیا چندان به سازمانهای این چنینی اطمینان ندارند. بلاک چین در این کشورها بیشترین شانس را باز کردن جای خود بین مردم دارد.

گره در بلاک چین

کامپیوتری که به شبکه بلاک چین متصل میشود، و از محاسباتی که برای اعتبار بخشی به تراکنش ها استفاده میکند، یک کپی از بلاک چین را دریافت میکند، که به صورت خودکار در زمان ملحق شدن به شبکه بلاک چین روی سیستم بارگذاری میشود.

شبکه ای از گره ها

مجموعه ای از گره های محاسباتی بلاک چین را تشکیل میدهند. این گره ها در کنار یکدیگر یک شبکه قدرتمند سطح دو را تشکیل میدهند. یک شمای کلی از طریقه کارکرد اینترنت به شکلی غیر از آنچه میشناسیم. هر گره به عنوان یک کاربر در بلاکجین عمل میکند، و به شکل داوطلبانه وارد شبکه میشود. با این حال همه با یک انگیزه به این شبکه ملحق میشوند، شانس برنده شدن بتکوین.

این گونه گفته میشود که این گره ها بیت کوین استخراج میکنند. ولی در واقع هر کدام از آنها در حال رقابت با یکدیگرند تا با حل کردن پازلهای محاسباتی، بیت کوین برنده شوند. امروزه بیت کوین به عنوان یکی از هزاران استفاده بلاک چین در فناوری شناخته میشود.

امروزه تخمین زده میشود که چیزی حدود 1600 ارز رمزگذری شده مانند بیت کوین وجود دارد. به علاوه، تعدادی ساختارهایی مشابه بلاک چین نیز در حال تولید و حتی در حال فعالیت هستند. به گفته لری سامرز، وزیر سابق اقتصاد آمریکا، میتوان بیت کوین را مانند یک دستگاه فاکس در نظر گرفت. یک دستگاه فاکس شاید به درد نخور به نظر برسد. ولی دنیایی که در آن همه دستگاه فاکس داشته باشند، این دستگاه را به یک وسیله ارزشمند تبدیل میکند.

غیر متمرکز بودن بلاک چین

بیت کوین به صورت یک فناوری غیر متمرکز طراحی شده است. هر اتفاقی در آن رخ میدهد، در واقع اتفاقی است که برای یک مجموعه به شکل کلی رخ میدهد. یکی از خاصیت های این سیستم این است که با این روش جدید، دیگر نیازی به اعتبار بخشی به تراکنش های اقتصادی بعه شکل سنتی نیست. به عنوان مثال، معملات بورس و اوراق بهادار، به کمک بلاک چین، به شکل همزمان اتفاق خواهد افتاد. و میتوان تراکنش هایی مانند سند زدن یک ملک را به شکلی که در اختیار عموم باشد به راحتی ثبت و ضبط کرد.

شبکه جهانی از کامپیوترها از سیستم بلاک چین استفاده میکنند تا به صورت همزمان پایگاه داده مربوط به تراکنش های بیت کوین را ثبت و ضبط کنند. به این شکل بیت کوین به وسیله شبکه کنترل میشود، و نه یک سازمان متمرکز. غیرمتمرکز بودن به این معنی است که یک شبکه توسط تمامی کاربران کنترل میشود. به گفته ملانی سوان، نویسنده کتاب بلاک چین، دریچهای به سوی اقتصاد جدید، غیرمتمرکز بودن اطلاعات، موج عظیم بعدی در زمینه فناوری خواهد بود.

موارد استفاده از بلاک چین

به عنوان یک زیرساخت اینترنتی، لازم نیست درباره بلاک چین چیزی بدانید تا بتوانید از آن در زندگی خود استفاده کنید. در حال حاضر، تراکنش های مالی یکی از قوی ترین راههای استفاده از فناوری به شمار میرود. طبق براوردهای بانک جهانی، بیش از 430 میلیارد دلار آمریکا در سال 2015 از طریق اینترنت جا به جا شده است. در حال حاضر تقاضای زیادی برای توسعه دهندگان بلاک چین در بازار وجود دارد.

برای خواندن این مطلب و مطالب مشابه از ماینرزکمپ دیدن نمایید


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها